Basında Yaşlılık

65 Yaş Üstü Vatandaşlar Çözüm İstiyor

65 Yaş Üstü Vatandaşlar Çözüm İstiyor

65 Yaş Üstü Vatandaşlar Çözüm İstiyor

Bilindiği üzere 4 Mart 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan, zamanın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ‘Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları’ Yönetmeliğine göre 65 yaş üstündekilere şehir içi toplu taşıma araçlarında bedava, şehirlerarasında demiryolları ve denizyollarında yüzde 50 indirimli seyahat imkanı sağlanmıştı. Bu yönetmelikten sonra her gün pek çok 65 yaş üstü vatandaşlardan halk otobüslerine alınmadıklarına dair şikayetler aldım, almaya devam ediyorum. Bana ulaşan vatandaşlar “bizler dilenci muamelesi görmek istemiyoruz, ya bu soruna çözüm bulunsun, yada 65 yaş üstüne sunulan bedava hizmet kaldırılsın. Halk otobüslerine binmek için otobüsün önüne kendimizi atmamız mı gerekiyor, bizleri duraklarda görmemezlikten geliyorlar” şeklinde şikayetlerini dile getiriyorlar. Bu sorun artık maddi boyutun yanı sıra ahlaki sorunları ortaya çıkardı. Ayrıca kış aylarında görmemezlikten gelerek gece vakti durakta bırakıldıkları, tam otobüse binerken kapıları kapatıp ezilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldıkları, otobüse alınanların da şoförlerden rencide edici söylem ve hakaretlere maruz kaldıklarına dair aldığım şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor.

Görüştüğüm otobüs şoförleri ise “verilen hakkın aşırı düzeyde suistimal edildiğini, ekmek almaya dahi otobüsle gidildiğini ve yolcuların yoğun olduğu zamanlarda sorun yaşadıklarını”, belirtiyorlar. Bunun yanında devlet, başkalarının kaçak olarak kullandığı kayıp kaçak elektrik ücretini dahi 65 yaş üstü vatandaşa yansıtıyorken, su tüketiminde 65 yaş üstüne herhangi bir indirim yapılmazken neden sadece otobüs taşımacılığında yaşlılara tolerans tanındığına dair şikayetlerini dile getiriyorlar.

Devlet bu imkanı verdi diye yaşlıların bir suçu veya yapacakları bir şey yoktur. Ayrıca bu hakkı kimin kötüye kullanıp kimin kullanmadığını nasıl anlayacağız? Hilalkent’te gecenin bir yarısı alınmayıp durakta bırakılan ve soğuktan dolayı hasta olan yaşlı teyze ile amcaya, kurunun yanında yaşta mı yandı demeliyiz?

Her şeyden önemlisi iki durak arası olsa dahi otobüs değiştiren yaşlı insanlara hizmet etmekten hiç kimsenin rahatsız olmaması gerekir. Tabi şikayetler her şoför için geçerli değil. Yaşlılara saygı ve hürmeti gösteren, hiç bir yolcuyu durakta bırakmayan şoförlerin de var olduğunu kendim çok iyi biliyorum.

Bu sorunun çözümü noktasında meclis düzeyinde bir çalışma hazırlığı var. Düşünülen düzenleme ile 65 yaş üstü vatandaşlar, mesai yoğunluğunun yaşandığı sabah ve akşam saatlerinde toplu taşımaya binmeleri halinde tam bilet parası ödeyecekler. Aslında bu uygulama ile yaşlıların mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında çözüm olacağını düşünmüyorum. Mesai saatlerinin yoğun olduğu zaman öncesi veya sonrası yaşlılar aynı sorunu yaşayacaklardır. Bu nedenle 65 yaş üstü vatandaşları halk otobüsüne almayan şoförler ve otobüsler hakkında ağır yaptırım kararları alınması gerekiyor. “Görmedim” bahanesine sığınmanın gerekçesi yoktur. Çünkü halk otobüslerinin görevi duraktan yolcu almaktır. Duraktaki yolcuyu göremeyen bir şoför bu mesleği yapmamalıdır. Halk otobüslerine de verilecek para cezası ağırlaştırılmalı, tekrarları halinde plakanın iptal edilmesine kadar gidilmelidir.

Not: Bu Yazı ucnoktacom.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın