Kültür Sanat

Her Şeye “Rağmen“ Sinemada Kadınlar Var

Her Şeye “Rağmen“ Sinemada Kadınlar Var

Her Şeye “Rağmen“ Sinemada Kadınlar Var

Uluslararası Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin Devlet Opera ve Bale Salonu’nda yapılacak açılış töreni, bu haftaki turlarını Uçan Süpürge’ye ithaf eden Kadın Bisikletçiler Ağı ve onları yalnız bırakmayan erkek bisikletçilerin Güven Park’tan başlayıp Opera binasında sonlandırdıkları afişli ve balonlu tur ile başladı.

Bisiklet, kahve, şiddet ve dans

Binaya, bisikletlerin arasından girdiğimizde ortalığı kahve kokusu sarmıştı. Salon kalabalık; davetliler heyecanlıydı.

“Şiddete Karşı 1 Milyar Kadın Dans Ediyor!” videosuyla başladı program.Sunuculartiyatro-sinema oyuncusu Yetkin Dikinciler ve oyuncu Laçin Ceylan manidar cümlelerle ve barkovizyondaki görüntüler eşliğinde ülkenin son 16 yılında olan biteni ve ülkede kadının durumunu özetlediler. Uçan Süpürge’nin son bir yıllık çalışmalarını da satırbaşlarıyla anlatan sunucular, festival programındaki bölümleri görüntüler eşliğinde tek tek saydılar.

70’li yıllar, Arkadaş ve Melike Demirağ

Festival teması “1970’ler; bize özgü filmler” videosu sona erdiğinde  sahnede Melike Demirağ göründü ve başladı şarkısına:Bir kıvılcım düşer önce/ büyür yavaş yavaş/ Bir bakarsın volkan olmuş/ yanmışsın arkadaş”.
Salondakiler ürkek ve alçak sesle, ama içtenlikle eşlik etti ona; “Bu en güzel, bu en sıcak duygudur arkadaş” .

“İnsanlar bir türlü huzur bulamadı. Sevginin gücü, bir gün güce olan sevgiyi yendiğinde güzel olacak her şey “ diyerek ayrıldı Melike Demirağ sahneden.

Zeynep Aksu Onur Ödülü’nü aldı

2013-Uçan Süpürge Onur Ödülü’nün sahibi Zeynep Aksu* sahneye çıktığında “yıllar bazı insanlardan fiziksel olarak bir şey çalamıyor” diye düşündüm. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısından ödülünü alan Aksu: “Ekim ayında bu salonda Hürrem Sultan rolünü oynayan arkadaşımı izlerken ‘Keşke sinemayı bırakmasaydım, sahnede olsaydım, alkışlansaydım’ diye geçirdim içimden. Şimdi buradayım; ödül alıyorum; alkışlanıyorum; çok heyecanlıyım” dedi.

Ve Perihan Savaş sahnede

Yetkin Dikinciler’in “Aklı hep sinemada; yüreği hep sevgiden yana bir yıldız” diyerek sunduğu Perihan Savaş sahneye çıktığında “Bu nasıl bir güzelliktir” dedim içimden.  Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın elinden ödülünü alırken “Uçan Süpürge’nin ilk yılında buradaydım, inşallah devam eder dedik. Bugün 16 yıl sonra ben burada onur ödülü alıyorum, emek saygısızlığına ‘rağmen’. Ödülümü sinemanın kadın emekçileri adına alıyorum” diyen Savaş’ı salondakiler alkışlarıyla kutladı.

Bilge Olgaç Başarı Ödülü: Suzan Kardeş

Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nün sahibi; makyöz iken kamera arkasından dolanıp kamera önüne çıkan, sonra da söylediği Balkan şarkılarıyla bizleri mutlu etmeyi her dem başaran Suzan Kardeş’ti. “Alkışın bitmesini bekle. Al keyfini, çıkart keyfini diye öğrettiler bana” diyen Kardeş’i salondakiler uzun süre alkışladı. Kardeşin ödülünü veren Biket İlhan “Bilge Olgaç her yıl burada anıldığı için çok mutluyum” dediğinde alkışlar yıldızlara ulaştı gibi geldi bana. Kardeş’in söylediği iki şarkıyla coştu salon.

İlk kez ‘temalı açılış töreni’ yapan Uçan Süpürge”nin bu yıl için seçtiği teması “70’li yıllar”dı. Gazeteci Elif Özmenek Çarmıklı’nın hazırladığı programın ödül alan sanatçılarla yapılan söyleşi bölümü çok keyifli geçti.

Savaş, Aksu, Kardeş

Aksu’nun “Başkaldırı, gençlik heyecanı diyelim, girdim sinemaya. Tercih sonucu da gittim. ‘Keşke olarak kaldı” deyişi, Kardeş’in “Yugoslavya’dayken sinemada izleyip hayran olduğum ve görmeyi bile hayal edemediğim Türk Sinemasının kadınlarına hizmet ettim. Sahnenin arkasından önüne geçtim. Meğer beni hazırlamışlar, hiç fark ettirmeden. Bir kapı açıldı ve ben cennetteyim” deyişi akıllarda kalacak.

Uçan Süpürge’nin baş cadısı Halime Güner konuşmasında festival organizasyonunda yaşadıkları zorluklardan kısaca dem vurup teşekkür etti destekleyen herkese.

Tema Ödülü Yıldız Kenter’e verildi

Uçan Süpürge’nin ilk kez bu yıl verdiği Tema Ödülü’nün sahibi Yıldız Kenter’i sunucu Dikinciler “Her şeye ‘rağmen’ yıldızlar her daim yıldız olarak kalırlar. Kelimelerle anlatılması güç bir yıldız” diyerek takdim ettiği esnada sahneye geldi; o yaşsız, çok zarif ve dev kadın. Tüm salon ayakta alkışladı dakikalarca. “Bana hep cadı derlerdi. Süpürgeyi almak şimdi nasip oldu. Bu ödüle giderayak layık olmak beni çok mutlu etti” dediğinde salondaki alkışların debisi daha da arttı.

Yıldız’dan Yıldız’a

Büyük yıldızın; Yıldız Kenter’in ödülünü başka bir yıldız, Yıldız Ecevit verdi. Uçan Süpürgeci ve Öğretim Üyesi Ecevit’in yaptığı sıcacık konuşma bittiğinde sahneye yeniden Melike Demirağ çıktı. Başta süpürgeciler olmak üzere tüm davetliler, söylediği barış şarkısına eşlik etti can-ı gönülden.

Tören çıkışında gülümseme vardı herkesin yüzünde birçoğunun da aklında yedi gün boyunca izleyeceği filmler.

Teşekkürler Uçan Süpürgeciler! Harcadığınız emeğin bilincindeyiz. Sizi yalnız bırakmayacağız bu yıl da; 16 yıldır yaptığımız gibi.

Şadiye Dönümcü, sinemasever.

 

Zeynep Aksu: Asıl adı Füsun Demiroğlu. 1967’de Namus Borcu ile başladığı sinema kariyerini 1974’te Mağlup Edilmeyenler’de rol aldıktan sonra sonlandırdı. 1972’de Üvey Ana filmindeki rolüyle, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. Sinemayı bıraktığında 22 yaşındaydı.

* Fotoğraf: Betül Yürük – Ankara / AA

Not: Bu Yazı bianet.org Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın