Basında Yaşlılık

“Evler hapishaneye, sokaklar işkence alanına çevrilmesin”

Aydın Mimarlar Odası Başkanı Cemre Şahin Kazıcı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Evler hapishaneye, sokaklar işkence alanına çevrilmesin. ‘Erişilebilir kent ve mekânlar yaratmak’, genel ve yerel yönetimlerin yegane görevidir” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Aydın Mimarlar Odası Başkanı Cemre Şahin Kazıcı, “Bu kent hepimizin; sokaklar bizim, kullanım türü ne olursa olsun tüm binalar bizim. Hiçbir ayrım gözetmeksizin her bireyin, başkalarının yardımına gerek kalmadan kent yaşamına ve sosyal hayata tam ve etkili katılımını sağlamak, ‘erişilebilir kent ve mekânlar yaratmak’, genel ve yerel yönetimlerin yegane görevidir. Ancak günümüzde hala engelli, yaşlı, hasta, çocuk, hamile ve geçici sakatlığı bulunan bireyler ile bebek arabalı olan, bisikletli olan, yük ve eşya taşıyan kullanıcılar erişilebilir olmayan kent ve mekânlarda dezavantajlı hale gelmektedir; hareketlilikleri farklı düzeylerde kısıtlanmakta ve hatta kaza riskiyle karşılaşmaktadır” sözlerine yer verdi.

“Ülkemizde erişilebilirliğe ilişkin ilk yasal uygulama, engellilere yönelik olarak 1997 yılında çıkartılan 572 sayılı kanun hükmünde kararnamedir ve ‘erişilebilirlik standartları’ günümüze kadar güncellenerek mevzuatlarımızda yerini almıştır” hatırlatmasında bulunan Başkan Kazıcı, “Ancak ne var ki uygulama, denetleme ve cezai işlemlerde karşılaşılan yetersizlikler ‘erişilebilirlik’ üzerine tüm bu emekleri siyasi ve popülist söylemlerden öteye taşıyamamıştır. Bugün meslektaşlarımız tarafından erişilebilirlik mevzuatlarına uygun olarak gerçekleştirilen plan ve projeler, inşaat aşamasındaki eksiklikler ve ilgili idaresince yapılan denetimlerdeki bilgi ve kontrol yetersizlikleri gibi sebeplerle olması gerektiği gibi hayata geçirilememektedir. Kimi zaman kentsel alan ve mimari yapıların denetim süreçlerinin sonlandırılmasından sonra yapılan müdahaleler ile erişilemez hale getirildiği örneklerle de çokça karşılaşılmaktadır. Kentimiz Aydın’da da gözlemlediğimiz bu tür problemler, kısıtlılığı bulunan birey ve kullanıcılar için evleri hapishaneye, sokakları işkence alanına dönüştürmüştür. Yapılması gereken; yeni uygulamalarda “engelsiz yapılı çevreler oluşturmak” ve bu süreçte denetimi ve cezai işlemleri güçlendirmektir. Mevcut uygulamalarda ise periyodik denetimin sağlanması ile “niteliği iyileştirerek erişilebilirliği arttırmak” olmalıdır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesi ile; bu doğrultuda kamu yararına gerçekleştirilecek her çalışmada mesleki bilgi ve donanımımızla gönüllülükle yer alacağımızı yineliyor, tüm toplum kesimlerini, kentlileri, merkezi ve yerel yönetimleri bu bilinçle hareket ve mücadele etmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Not: Bu Yazı aydindenge.com.tr Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın