Basında Yaşlılık

Ruh sağlığı, fiziksel sağlık kadar önemlidir

Ruh sağlığı, fiziksel sağlık kadar önemlidir

Ruh sağlığı, fiziksel sağlık kadar önemlidir

Hükümetin, insanların genel sağlığını iyileştirmek için 14. Beş Yıllık Plana (2021-25) “Sağlık ve Çin”i dâhil etmesi, bugün Çin halkının ruh sağlığının öneminin daha fazla farkında olduğunu gösteriyor.

Akıl sağlığının, bir kişinin genel sağlığı, iş verimliliği ile sosyal refahı üzerinde büyük etkisi ve genel gelişimi için hayati anlamı vardır. Çin, 2017-18 Ulusal Ruh Sağlığı Gelişimi raporuna göre, ülke halkının ruh sağlığı koşulları yaş gruplarına, bölgelere ve sosyoekonomik koşullara göre değişiklik gösteriyor.

Ergenler ve gençler, üzüntü, kaygı, kendine az güven, yorgunluk ve hayal kırıklığı ile karakterize edilen duygusal bir durum olan düşük ruh hali ve en uç haliyle kişinin günlük yaşamını etkileyen bir problem olan depresyon gibi ruh sağlığı sorunları ile karşılaşabilirler.

Genellikle, bu tür insanların akıl sağlığı durumu, yetişkin yaşamlarının çoğunda yavaş yavaş iyileşir. Bu durum fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin azalmaya başladığı yaşlılık sınırına ulaştıktan sonra kötüleşebilir.

ARAŞTIRMALAR SON YILLARDA GENÇLERDE AKIL HASTALIKLARININ ARTTIĞINI GÖSTERİYOR

Ergenlerin zihinsel sağlık durumunun gelişimleri üzerinde önemli bir etkisi olduğundan, ebeveynlerin mümkün olan en erken zamanda, tercihen ergenlik döneminde onları tedavi ettirmeleri önemlidir.

Araştırmalar, son yıllarda gençlerde akıl hastalıklarının arttığını gösteriyor. Öğrencilerin ruh sağlığı sorunlarını ele almak için danışmanlık hizmetleri kuran üniversiteler, birçok gencin durumlarının üstesinden gelmesine yardımcı oldu. Genel olarak şehir ve kırsal kesimde yaşayan insanların ruh sağlığı koşulları farklı bir tablo sunmaktadır.

Şehirlerdeki ruhsal hastalık vakalarının artışına ilişkin çok sayıda haber olmasına rağmen şehirlerde yaşayanların ruh sağlığı kırsal bölgelerde yaşayanlardan “daha iyi” durumdadır. Çin’in doğu kıyı bölgesindeki insanların, diğer bölgelere göre ruh sağlığının öneminin daha fazla farkında olması şaşırtıcı değildir. Ayrıca ruh sağlığı kaynaklarının eksikliği, profesyonellerin geri bölgelerde birçok akıl hastalığı olan kişiye teşhis koymasını zorlaştırdı. Geliri görece düşük ve istihdamda istikrarsız olan insanlar akıl hastalıklarına karşı daha savunmasızdır. Bunlara ek olarak, yeni korona virüs salgınının insanların yaşamları ve zihinsel sağlıkları üzerinde büyük bir etkisi oldu.

İNSANLARIN RUH SAĞLIĞINDA HEM İÇ HEM DE DIŞ FAKTÖRLER BÜYÜK ROL OYNAR

Güvenli istihdam ve yüksek eğitime eşit erişim, insanların ruh sağlığını iyileştirmeye yardımcı olurken, eğitim normlarındaki ani değişiklikler bireylerin yaşamları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve bazı insanlarda uykusuzluk ve depresyon dâhil bir dizi rahatsızlığı tetikleyebilir.

Aşırı olumsuz bilgi ve azalan açık hava etkinlikleri gibi faktörler akıl hastalığı riskini artırabilir, hatta aile içi çatışmaları daha da kötüleştirebilir.

Ergenlerde ruhsal hastalıkların artmasının nedenlerinden biri de, öğrencileri okuldan ve açık hava etkinliklerinden uzak durmaya zorlayan yeni koronavirüsü kontrol altına almak için karantina uygulanması ve diğer katı önlemlerin alınması oldu. Dahası bazı araştırmalar işsizlerin ekonomik stres ve belirsiz bir gelecek nedeniyle çok yönlü ruhsal hastalık riskiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir.

“AKIL SAĞLIĞI” KONUSUNDA ULUSAL OKURYAZARLIĞI ARTIRMAK GEREK

İnsanların ruh sağlığında hem iç hem de dış faktörler büyük rol oynar. Aşırı baskı ile karşılaşan ancak aile ve arkadaşlarından yeterli desteği olmayan kişilerde kaygı, düşük özgüven ve hayal kırıklığı yaşama olasılığı daha yüksektir.

Bu nedenle, insanların ruh sağlığını iyileştirmek için yetkililer, özellikle yoksul gruplar için akıl sağlığı danışmanlığı ve akıl sağlığıyla ilgili kamu bilgilendirilmesi dâhil uygun ve ücretsiz akıl sağlığı hizmetleri sağlamalıdır.

Depresyonu olan pek çok kişi genellikle gelecek hakkında kötümser olur ve profesyonel yardım almak konusunda isteksiz davranır çünkü bunu yaptıkları takdirde kişisel ilişkilerinin üzerinde olumsuz bir etkisi olacağından korkar. Aile üyeleri, arkadaşlar ve sosyal kuruluşlar onları bunu yapmaya teşvik etmelidir.

Akıl sağlığı konusunda ulusal okuryazarlığı artırmak da gereklidir, böylece akıl hastalığı olan insanlar zamanında ve uygun tedavi görebilirler ve refah içinde uyumlu bir toplum için gerekli insan sağlığı kapsamlı bir şekilde gelişir.

Not: Bu Yazı criturk.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın