Sosyal Hizmetler

Şiddet Çocuğun İçindeki Güneşi Batırır

Şiddet Çocuğun İçindeki Güneşi Batırır

   Şiddete maruz kalan ya da bu risk altında çocuklar için yapılabilecek şeyler yok mu? Elbette var… Koruma, yargılama ve danışmanlık için başvurabileceğiniz adresler, şiddetin etkilerini azaltmak için de yapılabilecekler var.

Bitlis-Ahlat’ta 3 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz… Gaziantep’te gürültü yaptığı için öğretmeninin dövdüğü 15 yaşındaki öğrenci… Edirne’de hurda demir toplayan yakınlarının yanındayken çarpan kepçe yüzünden ölen 3 yaşındaki çocuk… Aydın’da parkta oynarken iki grup arasında çıkan kavgada patlayan silahla vurulan çocuk… Samsun’da ablasının ayrıldığı 17 yaşındaki bir genç tarafından tecavüz edilen 12 yaşındaki kız çocuğu…

Ankara’da öğretmeninin tacizine uğrayan ilköğretim öğrencisi bir çocuk… Kars’ta babasının taciz ettiği 16 yaşındaki kız çocuğu… Aydın’da ikisi çocuk yaşta dört kişinin tecavüz ettiği ilköğretim öğrencileri… Van’da barış bedeli olarak para ile alınmak istenen kız çocuğu… Üzerine kaynar su dökülen 14 aylık bebek… Mersin-Silifke’de okul müdürünün pergelle döverek yaraladığı 12 kız çocuğu…

İnsanın içini acıtan bu haber başlıkları bianet’in tuttuğu, çocuğa yönelik şiddet-istismar-ihmal çetelesinden alınma. Ve ne acıdır ki aynı gün kayıtlara geçmeyen medyaya yansımayan kapalı kapılar ardında kalan binlerce istismar ve ihmal vakası olduğu da bir başka gerçek.

Doğrudan fiziksel, sözel/duygusal, sosyal ve cinsel şiddete uğrayan çocuğun ya da ana-baba-kardeşi-yakınlarının maruz kaldığı şiddete tanıklık eden çocuğun ne tür tepkiler verdiğini/vereceğini anlamak için, kanımca bilim insanı olmaya gerek yok.

Şiddet gören çocuğun tepkileri
Şiddet gören çocuk korkar. Nedensiz(!) ve sıkça ağlar. Birden yükselen sese abartılı tepki verir. Sık ve çabuk öfkelenir. Uyku kalitesi düşer. Kabuslar görür. Mutsuz, umutsuzdur. Herkese ve her şeye –kendine bile- olan güvenini yitirir. Kendi bedenine zarar verir. Bitkin ve halsiz görünür. Konuşurken karşısındakinin gözüne bakamaz. Gözünün ışığı söner. Kötü muamele gördüğünü inkar eder. Yaşamla bağı gevşer. Dalgınlaşır. Unutkanlığı artar. Karmaşık duygular yaşadığından karar mekanizması geç ve güç işler. Evde-okulda tedirgin halde dolanır. Okul başarısı –gelecekte de hayat başarısı- düşer. Beden temizliğini umursamaz. Üst başına gerekli özeni göstermez. Sıkça karnı ve başı ağrır.

Yapılabilecek şeyler var
Maruz kaldığı şiddet nedeniyle daha küçücük yaşta içindeki güneşi batan bu çocuklar için yapılabilecek şeyler yok mu? Elbette var.

Öncelikle maruz kalan ya da maruz kalma riski olan çocuklar için Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri, Emniyet Müdürlükleri (Küçükleri Koruma Şubesi), Baro Çocuk Hakları Komisyonları, Çocuk Mahkemeleri Cumhuriyet Savcılığı’na başvurulabileceğini, hukuki ve ekonomik alanlarda danışmanlık yapan ALO 183 Kadın ve Çocuk Danışma Hattının aranabileceğini, Hürriyet Acil Yardım Hattı 0212 656 96 96’dan da danışmanlık alınabileceğini hatırlatalım.

Çocuğun en başta aile içinde maruz kaldığı şiddetin etkilerini azaltmak adına yapılabilecekler olduğunu da vurgulayalım. (ŞD/TK)

* Şadiye Dönümcü. Sosyal Hizmet Uzmanı.

Not: Bu Yazı bianet.org Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın