Basında Yaşlılık

Alzheimer hastalarına bakanların eğitimi

Alzheimer hastalarına bakanların eğitimi

Alzheimer’i ve Alzheimerli hastaları anlamak 47. Bölüm

Alzheimer hastalarının bakımını  sağlayanların  bilinçli olmaları gerekmektedir. Zaman zaman aile üyelerinin ve bakıcılarının eğitilmesi için kısa süreli kurslar olmasına rağmen bu konuda sürekli eğitim veren bir okul veya ciddi bir kuruluş yoktur.

Demans hakkında  bilgi ve anlayış eksikliği zorluklara yol açmaktadır. Bakıcılar, yaşlı kişinin neden böyle davrandığını  genellikle anlamazlar.  Genellikle geleceğin neler getireceği konusunda bilinçli değillerdir. Bazen, diğer aile üyeleri karşılaştıkları zorlukları anlamamakta ve hastaları  desteklemekten çok eleştirmekte veya suçlamaktadır. Bu anlayış eksikliği genellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde daha fazladır.

Alzheimer hastasıyla  yaşayanların aileleri çoğunlukla  hastalarında  yaşadıkları bulguları  yaşlanmanın normal bir seyri  olduğunu düşündüklerinden bu konuda ileri bir araştırma yapmadıkları gibi  başkalarından da yardım istemezler.

Demans hastasının ana bakıcıları genellikle  aile üyeleri olduğundan  demans hakkında temel eğitim ve problemli davranışları yönetme konusunda ilk eğitimlerin yakın akrabalara verilmesi gerekir.

Alzheimer hastanıza  ilk ve en önemli yaklaşımınız hastanıza bağlı kalmak ve ona iyi yaşam olanakları sağlamaktır. Bakıcılar, evde stresi yönetmede  ve olası zor durumları geçiştirmede yetenekli olmalıdır.

İlk etapta :

Bakıcı hastasına bakmaya istekli olmalıdır.

Hastaya bakan kimse  yaşanan Alzheimer hastalığının sürecini anlamalı ve hastalık konusunda bilgili olmalıdır.

Hasta ile İletişimin sağlanması ve bunun geliştirilmesi konularında çaba göstermesi önemli bir konu olup, bakıcının bu konuda çok hassas davranması gerekir.

Hastanın hoşlanacağı anlamlı  faaliyetler oluşturmalı ve bunları monotonluktan çıkartarak daha geliştirmeli ve eğlenceli bir hale getirmelidir.

Zorlu durumalarda davranışları yönetme konusunda bilinçli yaklaşımları olmalıdır.

Hastaların palyatif bakımları dikkatli bir şekilde sağlanmalıdır.

( Palyatif bakım,yaşamı tehdit eden hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hastanın, ağrının ve diğer problemlerin  doğru değerlendirmesi ile hastanın tüm  gereksinimlerin karşılanması, acı çekmesinin önlenmesi veya hafifletilmesine yönelik uygulamalar ile yaşam kalitesinin artırılması için yapılan çalışmalardır. )

Alzheimer hastalarına bakanların iyi eğitimi, hastalarının bu günlerinde rahat etmesine olanak verdiği gibi onun geleceğe hazırlanmasına  yardımcı olacaktır.

Bu konuda yapılacak çalışmaların ilki toplum sağlığı çalışanlarının eğitimi ile olmalıdır. Buda aileleri eğitecek olan sağlık çalışanların bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktır.

Bu konuda yapılacak çalışmaların ana başlıkları şöyle olmalıdır:

Sağlık çalışanlarına önce bu hastalık konusunda teorik bilgiler verilerek hastalık tüm ayrıntılarıyla anlatılmalıdır.

Toplumda Alzheimer ve diğer  demans vakalarının sıklığı hakkındaki istatiksel  değerlendirmelere yer verilmelidir.

Demans hastalarına bakmakta olan  ailenin olası problemlerinden bahsedilmelidir.

Aile üyelerine, demansın nedenleri ve tedavi olanakları hakkında nasıl bilgi verilmesi gerektiği  konusunda iyi bir anlatım olmalıdır.

Bakıcıların ve aile üyelerini genel bakım stratejileri konusunda eğitmek için taktikler oluşturulmalıdır.

Özel sorunlu semptomları daha iyi yönetebilmeleri için bakıcılara basit stratejiler öğretilmeli.

 

Alzheimer’lı hastaların bakıcıların eğitimleri sırasında öğretilmesi gerekenler :

 

Alzheimer hastalığından veya başka bir demans hastalığı yaşayan  sevilen bir kişinin bozulmasına tanıklık etmek kesinlikle acı verici olduğu ve hasta bakımının çok özveri gerektirdiğinin herkes tarafından kabul edilen bir konu olduğunu bildiğinizi söylemeyi ihmal etmeyiniz.

Hastalık ilerledikçe, küçük unutkanlığın ciddi bozulmalara yol açtığını ve sonunda iletişim bir sorun haline geldiğini görüyoruz. Alzheimer’lı birine ne söyleyeceğinizi iyi bilmek zorundasınız. Hastanızla  nasıl iletişim kuracağınızı  ve hangi konularda  bağlantı kuracağımızı bilmek, hastalık ilerledikçe daha da önem kazanır. Bu hastanızı yakından tanımanız ile ilgili bir konudur.

 

Alzheimer veya demans hastalarına nasıl davranılması gerektiğine   dair teknikleri öğrenmek ailelerin sevdikleriyle duygusal olarak bağlantı kurmalarına yardımcı olabilir. Her beyin hastalığında olduğu gibi, iletişim ile ilgili özel yaklaşımlar vardır. Stanford Üniversitesi’nden nöroloji uzmanı Dr. Ashford şöyle diyor:

“Hafıza yetersizliğine sahip olan seveniniz  için yargılayıcı veya eleştirel olmayınız. Ayrıntılı sorular sormak hastanız için iy değildir.  Her başarısız olduğunda onun için bir strese neden olur. Açık uçlu sorular sorun ve konuşmanın sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayın. ”

Hasta bakımı konusunda özel bir eğitim almayanların  hafıza bozukluğu çeken sevdikleriyle  rahat sohbet etmelerini  sağlayacak ve onların yaşantısını biraz daha kolaylaştırmak için önerilerimiz var.

 Hastanıza yaklaşımınız için ipuçları:

Dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının.

Çok fazla uyaran olmayan rahat bir ortam yaratın, böylece sevdikleriniz tüm zihinsel enerjilerini sohbete odaklayabilirler.

İyi bir dinleyici olun.

Hastanızı eleştirmeyin.

Sakin bir ses ve sıcak bir ton kullanın.

Sözsüz ipuçları kullanın.

Çok fazla uyaran olmayan rahat bir ortam yaratırsanız  sevdikleriniz tüm zihinsel enerjilerini sohbete odaklayabilirler.

İyi bir dinleyici olun. Başını salla ve sevdiğinin sohbeti ile etkileşime gir. Bir şeyi anlamadıysanız, kibarca açık uçlu sorular sorun.

Eleştirmeyin.

Merhametli olun ve yanlış olduklarında sevdiklerinizi düzeltmeye çalışmayın.

Konuşmanın sizi nereye götürdüğünü görmek için aldatmaları ve yanlış ifadeleriyle birlikte gitmekten çekinmeyin.

Sakin bir ses ve sıcak bir ton kullanın.

Küçümseme ve yüksek duygu kullanmayın.

İsimleri kullanın. Zamirlerden kaçının ve insanlara isimleri ile seslenin. Sevdiğiniz kişiyi ismiyle selamladığınızdan emin olun.

Sözsüz ipuçları kullanın.

Göz temasını koruyun ve sevdiklerinize gülümseyin.

Sevdiğiniz kişi sizin kim olduğunuzu tanımıyabilir. Bu konuyu sorun etmeyin. Hastanızı bu konu hakkında suçlamayın.

Hafıza yetersizliği yaşayan insanlar duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanırlar ve ayrıca başkalarını anlamada da zorluk yaşarlar. Sevdiğin birinin  artık orada olmadığını düşünüyorsan bile onlara ulaşmak için farklı bir yol bulmanız  gereklidir.

Bir şeyler yanlış olduğunda suçu kabul etmeniz hastanız için faydalı olur. Tartışmaları önlemek için gerekirse odadan çıkın.

Onlarla aynı fikirde olun veya farklı bir konu yaratın.

Anlamak için hastanıza bolca zaman verin.

Israr etmekten kaçının ve daha sonra tekrar deneyin.

Neşeli, sabırlı ve güven verici olun.

Kısa cümleler kurun.

Olayları akışına bırakın.

Sabırlı olmak zorundasız.

% 100 affetme  uygulaması.

Kelimeden çok duygulara cevap verin.

Net ve doğal konuşun.

Bir seferde bir konu hakkında konuşun.

Hatalı davranışlarından bahsetmeyin.

Son hafızayı sorgulamayın.

Onlara unuttuklarını hatırlatma.

Neye karşı olduğunuzu tanımak da önemlidir. Hafıza bozuklukları zamanla daha da kötüleşmeye devam ediyor, bu yüzden sevdikleriniz düzelmeyeceğini  kabul etmek zorundasın. Sabırlı olmanız ve konuşmayı olabildiğince keyifli hale getirmeniz gerekir.

Sabırlı Olmayı Unutmayın.  Alzheimer’ın veya diğer demans türlerinin bu gün için bilinen kesin tedavisi yoktur. Sevdiklerinizin hem kötü hem de iyi günleri olacak ve sadece sabırlı olmalısınız. Alzheimer’lı biriyle nasıl davranılacağını ya da Alzheimer’lı birine nasıl yardım edeceğinizi bilmek hastanız için olduğu kadar sizede faydası olacaktır.

Nazik olun ve sevdiklerinizi iyi günleri için hatırlayın. Her şeyden önce, sevgi dolu olun. Her şeyden önce, size şimdi her zamankinden daha çok ihtiyaç duydukları için sevgi dolu ve saygılı olun.

Yazı dizimiz devam edecek

Not: Bu Yazı haberhurriyeti.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

One thought on “Alzheimer hastalarına bakanların eğitimi

  1. İzzet KOÇ dedi ki:

    Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık.

Bir cevap yazın