Kültür Sanat

Film Programı Çok Güzel, Gelip İzlesene

Film Programı Çok Güzel, Gelip İzlesene

Film Programı Çok Güzel, Gelip İzlesene

“Düşlesene, eylesene, söylesene, ses versene, el versene, üretsene, baksana, duysana, anlatsana, istesene, sevsene, gülsene, ağlasana, bağırsana, katılsana, görsene, izlesene” diyor Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ve ardından ekliyor: “8-15 Mayıs tarihleri arasındaki Ankara 17. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali çok güzel; gelsene”, diyor.

Festivale katılsana, filmleri görsene

Davet çok cazip; biline. Zira bu yıl süpürge daha bir yükseklere uçmuş. Tam 107 filmin yer aldığı program şahane; zaman fukaralığı bahanen yoksa. Üstelik bu yıl parayı bahane etmek de namümkün; biline. Zira askıda bilet uygulaması var ve askıda bilet olmadığı günlerin gündüz seans biletleri 5 lira. Akşam seansları ehven-i şer: 11 lira öğrenci olmayanlara. Festival ana mekanı –ne güzel ki- Kızılırmak Sineması. Alman Kültür Merkezi’nde izleyeceğimiz tüm film, söyleşi, atölye ve sergiler ücretsiz. Anlayacağınız biz seyirciye düşen tek iş; bireysel festival programımızı yapmak. Sair işleri zaten sağ olsunlar, Uçan Süpürgeciler yapıyorlar zaten; her zaman ki gibi sevgiyle, özveriyle, aşkla.

Festivali sevsene

Bu yıl bireysel festival programı yapmakta zorlandım ben. Niye? Festival film programında tam 15 bölüm var. Mesela; bana her yıl programın ‘kaymaklı ekmek kadayıfı üstü fıstık’ tadı veren “Her Biri Ayrı Renk(**)” bölümündeki 12 filmi kendi zamanıma göre ayarlamak kolay olmadı. Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği’nin (FIPRESCI) ödülünü bu filmlerden biri olacak zira. Elbet benim gönlüm peşinen Zeynep Dadak- Merve Kayan’ın yönettiği “Mavi Dalga”nın almasından yana. Gösterim sonrası konuk yönetmen ve oyuncularla yapılan söyleşiler de ekmek kadayıfına artı lezzet katıyor.

Festivale el versene, ses versene

Bu yıl eklemişler programa;  beyazperde.com Özel Gösterimi olarak “Festival Çok Güzel, Gelsene!” bölümünü. Toplam 13 filmle dünyayı gezerken bizim Gezi Parkına da uğrayacakmışız hatta ve üstüne üstlük düşünüp, konuşacak, tartışacakmışız konuklarla, birbirimizle.  Bu bölümde bana en cazip gelen filmler malum nedenlerle A.Özden – A.Alptekin – F.Seven – N.Bulun – S.Tokgöz’ün “Ben Bir Slogan Buldum/ I Have Found a Slogn” filmi ile Seda Kaçak’ın “Biz/ We (Occupy Grandmas)”,

Festivalde gülsene, ağlasana, bağırsana

Çocuk Gelinlere Hayır Platformu Özel Gösterimi olan “Olay Yeri Aile” bölümündeki 11 filmin konusu sert. Elimizdeki pertavsızla kendimize, ailemize, yaşadığımız topluma bakacağız çünkü. Vizyonda kaçırdığım Erhan Kozan’ın  “Halam Geldi” filmini izleyeceğim böylece. Pouran Derakhshandeh’in  “Şşş, Kızlar Çığlık Atmaz”ı da acaip merak ediyorum. Fakat bu çığlık atma hususu biraz kafamı karıştırıyor. Çığlık atmalı diyenler varken, yönetmenin ‘atmaz’ demesi manidar geldi bana.

Festivali düşlesene

SİYAD Özel Gösterimi “Türkiye’den Filmler” bölümünde Elif Refiğ’in “Ferahfeza”, Aslı Özge’nin “Hayatboyu”, Ramin Martin’in “Kusursuzlar”, Biket İlhan’ın “Yarım Kalan Mucize”si var. İki kez izlediğim “Kusursuzlar” dışındakiler programımda mutlak yerini aldı.

Festivali herkese söylesene

“Sinema Tarihinden: Edıth Carlmar”,  “Amerika’dan Bağımsız Filmler”  ile “Bir Ülke: Yunanistan” bölümleri ilgili büyükelçilikler işbirliğiyle gerçekleştirilen üç bölümün adı. Hiçbiri kaçmaz belki ama ben galiba ‘suyun öte yanı’yla olan illiyet bağım yüzünden 8 filmlik üçüncü bölüme ağırlık vereceğim. Agos Gazetesi Özel Gösterimi olan “Aynı Çatı Altında” bölümünde “Ağrı Dağı’nın Ötesinde”, “Antıgonı Küçük Adamız Hayatımız” ,” Hay Way Zaman”, “Küçük Karabalıklar”, ”Saroyan Ülkesi”, ”Yolun Başında” filmlerinden üçünün yönetmeniyle söyleşide var üstelik.

Festivali herkese duyursana

“Benim Madam Curıe’m”, bir Uçan Süpürge projesi; festivalin de 4 kısa animasyon filmlik bir bölümü. “Merhaba Komşu” festivalin yeni bölümlerinden. “Hayatımın On Yılı” filminde hikayesi anlatılan Iraklı kadınlar festival için Ankara’ya geliyormuş üstelik. Kaos GL Özel Gösterimi olan “Pembesiz Mavisiz” bölümünde 5 LGBT ve Quir filmleri var. “Kim Korkar Hain Vajinadan?”ı daha önce izlediğimden diğerlerini izleme olanağım olacağını umut ediyorum.

Festivali izlesene

Belgesel Sinemacılar Birliği Özel Gösterimi “Belgeseller”, o güzelim “Kısalar” ve “Canlandırmalar” da var festivalde. “Yaşsız Kadınlar” bölümünü en sona sakladım; benim için en anlamlı bölüm; mesleki anlamda. Yaşlılık sorunlarına ilişkin “Çay Saati”, “Her Şey Mümkün”,  “Juliana” filmlerinin üçü de izlenecek elbet tarafımdan.

Festival açılış törenine de gelsene

8 Mayıs Perşembe akşamı Devlet Opera ve Balesi’nde yapılacak törenle açılacak festival ve ödüller dağıtılacak. (ŞD/HK)

* Festival programı için tıklayın.

Not: Bu Yazı bianet.org Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın