Hayata Dair

“Mutsuz” ya da Haksızlığa Uğradığını Düşünen KPSS Adayları Üzerine

"Mutsuz" ya da Haksızlığa Uğradığını Düşünen KPSS Adayları Üzerine

``Mutsuz`` ya da Haksızlığa Uğradığını Düşünen KPSS Adayları Üzerine

“KPSS’deki kopya skandalına ilişkin “2010 KPSS e-mail bombardımanı” başlatılmış. Bana ulaşan e-postada belirtilen yaklaşık 900 adrese, ekte sana da örneğini gönderdiğim metni yönlendirdim. Çevrende ilgili kişi varsa sen de onlara ilet istersen” diye yazmış kendisi de bu yıl ilk kez o sınava giren ve beklediğinden daha az puan alan kızım Pınar.

Eki indirip, okudum. “2010 KPSS Kopya Skandalı / Mail Gönderiyoruz… 15/8/2010 | Kpss Haberleri | 2010 KPSS Kopya Skandalı, mail bombardımanı, 2010 kpss mail bombardımanı…”

Sayın Yetkili;

Bu sene KPSS lisans sınav sonuçlarına bakıldığında 500’den fazla kişinin eğitim bilimleri sınavından (yani öğretmen olacakların girdiği sınav) 120 soruda 120 doğru yapmıştır. Bu durum KPSS tarihinde bir ilktir. Bazı dershaneler eğitim bilimlerinde 120 sorudan 120 soruyu da doğru cevaplayan 5 öğrencisi olduğunu açıklıyor.

Geçen sene yani KPSS- Lisans (2009) sınavı Türkiye 1. olan kişi bile eğitimden 120 doğru yapamadı, ama bu sene 500 den fazla kişi bunu başardı; soruların bazılarının cevabı bile anlaşılamamış ve eğitim uzmanları bile cevaplayamazken…

Geçen seneki polislik sınavında olduğu gibi sorular bazı kesimlere özel olarak dağıtılmıştır. (Polislik sınavında bu olay ortaya çıkınca sınav iptal edilip tekrar yapılmıştı.) Bu öğrencilerden bazılarının T.C. kimlik numaraları forumlarda elden ele dolaşıyor. Bu kişilerin 2007,2008 ve 2009 sınav sonuçlarına bakıldığında çok kötü puanlar aldıkları görülmekte ama, ne olduysa 2010 yılında bu kişiler birden tüm soruları doğru cevaplamaya başlamıştır.

Bu kopya skandalına katılanlardan bazıları -ki büyük çoğunluğu da birkaç soruyu ya boş bırakmış ya da birkaç yanlış yapmıştır- 120 soru da 120 net yapan T.C. kimlik numaraları ifşa edilenlerin genel sıralamasına baktığımızda 467. oldukları görünüyor. Bu sınavdan en az 500 kişi eğitimi tamamen doğru yapmış, kopyaya katılanların sayısı da bu rakama bakıldığında oldukça yüksektir.

Bu büyük bir skandaldır. Bazı kişilerin adamlarını kamuda personel olarak almak için kamu personeli seçme sınavında oynadığı bir oyundur. Bu yüzden binlerce aday mağdur olmuştur. e-maillerimizin ulaştığı sayın milletvekilleri bu olayların üstüne gitmenizi, e-maillerimizin ulaştığı değerli basın mensupları bu olayı gündeme taşımanızı bekliyoruz.

Google arama motoruna girip ” 2010″,” KPSS”,”KOPYA” yazdım. Tam 128 bin sayfa geldi önüme.(18 Ağustos – 14:37 itibarıyla).

Gezinmeye başladım sayfalar üzerinden.

İddia edilen örneği bulup 2010 Kpss’de Kopya İddiaları incelediğimde Eğitim Bilimlerinden sınava giren o kişinin; 2008 sınavında 44, 2009’da 58, 2010’da 120(full) doğru, Genel Kültür”de sırasıyla 30,34,52 doğru, Genel Yetenek’te 40,36,57 doğru yaptığını, ülke sıralamasında 2008’de 186.130’uncu, 2009’da 149.592’nci iken 2010’da 467’nci(yazıyla dört yüz altmış yedi) olduğunu görünce şaşırdım tabii.

Ekşi sözlüğe girdim. (18 Ağustos -14:37 itibarıyla) 230 giriş yapılmıştı. Yazılanlara hızlıca göz gezdirince(özetle yazınca) şaşkınlığım arttı.

Eğitim Bilimlerinde 500 kişi tam yapmış, geçen sene yok.

Daha önce düşük alanlar birden full çekiyor.

Bir karı- koca full çekmeyi beceriyor.

Düşük puanımın sebebi kopya çekip 120 /120 yapanlar.

Kitlesel kopya mevzusu mu?

Girdiğim iki önemli sınavın (anadolu lisesi ve ÖSS) soruları çalındığı için yenilenmişti.

Bu linkteki klas_06_28 nickli arkadaşın yazdıklarını okuyun.

ÖSYM’nin KPSS 2010 Eğitim Bilimleri verilerine göre bir kişinin 120 net çekme ihtimali nedir ?

soru sayısı:120

ortalama:61,388

standart sapma: 20,800

öğrenci sayısı: 279.849

sonuc, p(119.99<x<120.01) = 0.997586-0.997576= 0.00001

bir kişinin full çekme ihtimali 1/100.000. 279 bin kişi girdiğine gore beklenen 120 full ceken sayısı :2.79 kişi.

Gerçekten çalışıp full yapan varsa arada kaynamıştır.

“Human error rate” yüksek olunca…

Hasan Can Oktaylar’ın “2010 Kpss’de Kopya İddiaları“nda ÖSYM tarafından araştırılmasını istediği hususları(özetle) okuyunca şaşkınlığım daha da arttı.

1-Eğitim Bilimleri soruları kılavuza uygun dağıtılmamış, soruların anlaşılması güç, yanlış sorular var, bazı sorular ulusal literatürde bulunmayan konularda.

2-Genel Yetenek-Genel Kültür soruları çok kolay olduğundan sınava hazırlananla hazırlanmayanı ayıramaz.

3-Sınavda başarı ortalaması ve buradaki yığılımın artması, standart sapma değerinin değişmesi nedeniyle puanlar 4-6 puan düşmüş. Sonuçlar 2 yıl geçerli olduğundan 2009 ve 2010 yılı puanıyla başvuracak adaylar arasında eşitsizlik var.

4-Bazı illerde toplu kopya çekildiği, sınav görevlilerinin kusurlu ve hatalı davrandığı, yerine başka kişileri sokan adaylar olduğu vb. gibi iddialar var.

5-Eğitim Bilimleri sorularının zor olmasına rağmen 120/120 doğru yapan aday sayısının yüksekliği ölçme değerlendirme teorilerine bile ters.

6- Bilgi Edinme Yasasından faydalanarak ya da mahkemeye başvurarak sonuç elde edilebilir. Ancak bu sürede atama yapılacağından adaylar haklı çaresizlik ve isyan yaşıyor.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Milli Eğitim Bakanı’nca cevaplanmak üzere verdiği 17 Ağustos tarihli soru önergesi (özetle) biraz içime su serpti; tepkisiz kalınmadığı için.

1-KPSS’de soruların önceden belli gruplara servis edildiği yönündeki iddialar ile ilgili olarak bir inceleme/soruşturma açılmış mıdır?

2- Milli Eğitim Bakanlığı olarak öğretmen atama başvuruları başlamadan önce bu konuda kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

CHP Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez’in Başbakan tarafından cevaplanmak üzere verdiği soru önergesi CHP’li vekiller 2010 KPSS’nin peşini bırakmıyor diye (özetle)biraz içime su serpti; tepkisiz kalınmadığı için.

1. 2010 KPSS’de kopya çekildiği iddialarına ilişkin bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?

2. Geçtiğimiz yıl uygulanan aritmetik ortalama ve standart sapma ile bu yılki uygulama farklıdır. Sınavın geçerlilik süresinin 2 yıl olduğundan yola çıkarak, aritmetik ortalama ve standart sapmadaki farklılık geçen yıl ile bu yıl sınava giren adayları ne yönde etkileyecektir?

3. MEB 2010 Öğretmenlik Başvuru ve Atama Kılavuzu’na göre, Ağustos ayında alınacak 31 bin kadro için başvuruların ve öğretmen atamalarının gerçekleşeceği şu günlerde sınav sonuçlarının yeniden değerlendirilmesi söz konusu olacak mıdır?

4. Atamalar yapıldıktan sonra sınavın iptal edilmesi durumunda, ataması yapılan öğretmenlere ilişkin ne tür bir uygulamanız söz konusu olacaktır?

5. KPSS Eğitim Bilimleri testinde bir karı-kocanın 120 sorunun tamamını doğru yanıtlaması ve son üç yıl boyunca KPSS’ye giren Eğitim Bilimlerindeki toplam yanlışı toplam doğrusundan daha fazla olduğu tespit edilen kimi adayların bu seneki sınavda Eğitim Bilimlerindeki net sayısının 120 oluşu, sınav sorularının önceden ele geçirilmiş olduğuna ilişkin kuşkuları destekler nitelikte örnekler değil midir?

6. ÖSYM tarafından yapılan sınavların güvenilirliğine ilişkin kamuoyunda oluşan kuşkuları gidermek üzere ne yapmayı planlamaktasınız?

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün Başbakan tarafından cevaplanmak üzere verdiği soru önergesi (özetle) de biraz içime su serpti; tepkisiz kalınmadığı için.

1. KPSS sınavında kopya çekildiği iddialarıyla ilgili, kamuoyunun kuşkularını giderecek herhangi bir soruşturma açtırmayı düşünüyor musunuz?

2. On binlerce adayın bazı soruları boş bırakmasına rağmen, bu soruların boş değil de yanlış olarak değerlendirilmesine niçin gerek duyulmuştur? Bu durum adaylara sınav öncesinden belirtilmiş midir?

3. Katsayıların özellikle düşük tutularak, sözleşmeli öğretmenlere kadro olanağının sağlanacağı iddiaları doğru mudur?

4. KPSS sınavına giren on binlerce öğrencinin kuşkularını gidermeye yönelik herhangi bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz?

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek’in Milli Eğitim Bakanının yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi de (özetle) biraz içime su serpti; tepkisiz kalınmadığı için.

1-2009 yılı eğitim bilimleri birincilinin bile bütün soruları yapamadığı bir sınavda bu yıl beş yüzden fazla adayın bütün sorulara yanıt vermesi araştırılmakta mıdır?

2-Bu kadar çok tam puan alanın ortaya çıkması, Polis Meslek Yüksek Okulu sınavındaki gibi bir soruların bazı kesimlerce ele geçirildiği anlamına mı gelmektedir? Konu ile ilgili bir araştırma yapılmakta mıdır?

3-Bütün soruları yapan beş yüzden fazla adayın bir kısmın önceki yıllardaki sınav sonuçları internette yayınlanmıştır. Önceki yıllarda soruların yarısını dahi yapamayan adayların bu sınavda tüm soruları yapabilmeleri ile ilgili bir inceleme yapılmış mıdır?

4-Sınavdaki optik okuyucu hatası iddiaları araştırılmış mıdır?

5-Bu kadar çok iddiaya rağmen ÖSYM neden bir açıklama yapmamaktır?

Bir başka sayfada okuduğum Iğdır Eğitim Sen Şube Başkanlığı’nın yazılı açıklamasının yer aldığı haber içimi bir tuhaf yaptı.

(özetle) Iğdır’da yapılan KPSS’de kopya çekildiği iddiasıyla 30 kişinin gözaltına alındığı ve 4 kişinin tutuklandığı, olayın geniş yankı uyandırdığı, kopya çekilmesinin Türkiye genelinde organize olarak yapıldığı, Iğdır’da ise ana örgütlemesinin olduğu şüphesi bulunduğu, Savcılığın yürüttüğü soruşturmanın temeli ise sınav sorularının sınavdan önce ele geçirildiği üzerine olduğu, bu şüphenin bile sınavın iptal gerekçesi sayılabileceğini, kimlerin soruları alıp, kimlerin almadığının tespiti mümkün olmadığı için sınavın iptal edilmesi gerektiği, bir kişi bile mağdur olmuşsa maliyeti ne olursa olsun genel eşitlik ilkesi gereğince sınavın iptalinin gerektiği…

Bir başka sayfada Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk’un açıklamalarından adayların yüzde 70’inin puanlarının yanlış hesaplandığını savunduğunu, ÖSYM Başkanının neden sağır ve dilsizi oynadığını sorduğunu okumak ya da Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç’ın bazı şaibeler olduğunu ancak elde kanıt olmadığı için bir şey söyleyemediğini veya ÖSYM kaynaklarının çok sayıda adayın tüm soruları doğru yanıtlamasının nedenini soruların kolay olmasına bağladığını okumak içime su filan serpmez oldu, içimi kuruttu.

Bir başka sayfada ÖSYM Başkanı Yarımağan’ın söylediklerini okuyunca midem bulandı.

“KPSS’de bir olay yok. Adaylar bir kaşık suda fırtına koparıyor. Hiç kimsenin hiçbir somut iddiası yok. Ortada en net dolaşan iddia, eğitim bilimleri testinde 500 kişinin, soruların tümünü yaptığı yönünde. KPSS Eğitim Bilimleri testinin tamamını 500 değil, birkaç yüz kişi doğru yanıtladı. Bütün soruları yanıtlayan adayların tabii ki olması lazım. Eğer olmuyorsa zaten o sorular iyi hazırlanmamış sorulardır. Bir kişinin geçen yıl az puan alırken bu yıl bütün sorulara doğru yanıt verdiğine gelince… Aday bazında ben bir şey söyleyemem. Nereden biliyorlar, belki çalıştı. Kanıt olmadan böyle sonuca bakarak bir söylemek mümkün mü? Böyle afaki, havadan konuşmasın kimse. Numarasıyla, adıyla dilekçesini yazsın, itirazının tam nedenini söylesin biz de inceleyelim. Gazetelerde okuduğum, mutsuz insanların feryadı. Herkes bu yıl ÖSYM’yi suçlama yolunu seçti. Bütün bu olayların kökeninde, sınava giren ancak 100 kişiden 3’ünün devlet memuru olması yatıyor. Elbette 97 kişi mutsuz olacak…

Kendimi gerçekten kötü hissettiğimden bilgisayarın başından kalkmak üzereyken son kez bir sayfaya tıkladım. Gelen sayfayı iki üç kez evet, evet iki üç kez okudum.

Sonra kızımın e-postasını yanıtladım.

“(…) Sevgiler…” (ŞD/TK)

* Şadiye Dönümcü. Kızı KPSS adayı bir anne.

Not: Bu Yazı bianet.org Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

Bir cevap yazın