Basında Yaşlılık, Fiziki Çevre, Yaşlılık, Yaşlılıkta Bakım

Bilim Kurulu Üyesinden Sıcak Hava Açıklaması

Bilim Kurulu Üyesinden Sıcak Hava Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika’dan gelen çöl sıcaklarının virüsün yayılım hızını etkileyeceğini ve vatandaşların aşırı sıcaklara karşı kendilerini korumaya almaları gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yaptığı açıklamada hafta sonu tüm yurtta etkili olacağı tahmin edilen sıcak havanın koronavirüsün bulaşma hızını yavaşlatacağını söyledi. Özlü sıcak havanın direk bağışıklığa etki edeceğinin altını çizerek, “Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır. Yine D vitamini sentezimiz artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da güçlü kılacaktır” ifadelerini kullandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kuzey Afrika’dan gelen sıcak havanın yurt genelinde etkisini göstereceğini açıkladı. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise Covid-19 salgını hakkında yaptığı açıklamada hafta sonu artması beklenen hava sıcaklıklarının virüsün bulaşma kat sayısını düşürebileceğini belirtti.

Çöl Sıcakları Bağışıklığa Etki Edecek
Prof. Dr. Tevfik Özlü, salgın hakkında Twitter hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Hafta sonu çöl sıcakları geliyor. Sıcaklığın artması, nemin azalması ve güneş ışığındaki ultraviyole virüsün bulaşmasını zorlaştıracaktır. Yine D vitamini sentezimiz artacak, bu da bağışıklık sistemimizi daha da güçlü kılacaktır. Ancak sıcak hava da sağlığımız için bazı riskler taşımakta. Özellikle bebekler, yaşlılar, kronik böbrek, kalp ve akciğer hastalığı ya da yüksek tansiyonu olanlar, sıcak havalardan çok daha fazla etkilenebilmekte. Sıcak ve güneş çarpmaları yaşanabilir.”

Güneş Işınlarından Korunmalıyız
Sıcak havanın normalin çok üstüne çıkacağını belirten Özlü, vatandaşları tehlikeli ışınlardan kendilerini korumaları yönünde uyarıda bulundu. Prof. Dr. Özlü, “Özellikle, güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında, güneş altında ve yeterli hava akımı olmayan kapalı alanlarda kalınmamalı; ev ve iş yeri gibi kapalı alanlar havalandırılmalı; aşırı efor gerektiren işlerden uzak kalınmalı. Bol su, tuzlu ayran, maden sodası tüketilmeli; alkol ve sigaradan uzak durulmalı; ağır, yağlı yemeklerden ve tıka basa yemekten kaçınılmalı. Oruç tutanlar terlememek ve sıvı kaybetmemek için çok dikkat etmeli; iftarla sahur arasında bol sıvı almalı. Sentetik ve dar giyecekler yerine; pamuklu, ipek veya ketenden bol ve rahat kıyafetler tercih edilmeli; şapka ve güneş gözlüğü takılmalı. Sıcak çarpmasında halsizlik, bitkinlik, baygınlık, aşırı terleme, bulantı ve baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, ateş gibi belirtiler ortaya çıkar” dedi.

Not: Bu Yazı haberkolay.net Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın