Hayata Dair, Aktif Yaşlanma, Fiziki Çevre, Yaşlılar Haklıdır, Yaşlılara Yönelik Şiddet, Yaşlılık, Yaşlılıkta Bakım

Pandemi, Yaşlılar ve Ölümler

Pandemi, Yaşlılar ve Ölümler

Biliyoruz ki; korona günlerinde en çok yaşlılar hastalanıyor, en çok yaşlılar ölümle savaşıyor, en çok yaşlılar ölüyor, en çok huzurevi ve bakımevi adı altındaki kuruluşlarda yatılı bakım gören yaşlılar ölüyor.

Avrupa Yaşlılarının Korona Günlerindeki Hal-i Pürmelali” başlıklı yazımın üzerinden 10 gün geçti.

“Yaşlıyım Haklıyım” web sitesi’nin günlük gazetelerden derlenen medya takip çalışması verilerini özetleyeyim. Özellikle Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde, özellikle bakımevi ve huzurevi gibi kurumlarda yaşlı ölümleri hızlı artıyor. Bu ölümlerin çoğu resmi verilere yansımıyor. Bakım kurumlarındaki yönetici ve çalışanları da virüs kaynaklı sorunlarla başa çıkmakta zorlanıyorlar, tıp etiği ve sosyal hizmet etiğine aykırı uygulamalarla karşılaşıyorlar, ölüm şekilleriyle ilgili iddialar ve iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığına dair  haberlerin sayısı da artıyor.

 Avrupa’daki Yaşlı bakımevlerindeki ölümlere dair …

(internet medyasından derleme -ve özetle-)

İngiltere: Care England bakımevlerindeki ölü sayısının 1000’e yakın olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı. Yaklaaşık 400 bin yaşlıya hizmet götüren Endüstrisi ve Alzheimer Derneği bakımevleri dışındaki yaşlı nüfustan test ekipmanları olmadığından düzinelerce ölüm haberi aldıklarını açıkladı. Oxford Üniversitesi’nden bir istatistikçi “Kimse huzurevlerinde ölenleri saymıyor Bu can kayıplarının açıklanan rakamlara dâhil edilmemesiyle gerçek facia gizleniyor” dedi. Care UK yetkilisi  “Ölüm rakamlarının düşük raporlandığına şahidiz. Hayatını kaybeden sayısı henüz binlerle ifade edilemez ama o seviyeye yaklaşıyoruz”  dedi.

Fransa: Covid-19 ölümlerinin üçte biri bakımevi yaşlılarından. Eski bakanlardan biri bazı yaşlıların bakımevlerinde anlaşılmaz ve insanlık dışı muameleye maruz kaldığını söylüyor: “B Covid 19dan yüzlerce yaşlı öldü. Her şeyden önce her gün ölenlerin sayısını yayınlamayı unuttuk.”

Huzurevi çalışanları Sağlık Bakanını mektupla uyardı: “Bakımevlerinde kalanların yaş ortalaması 85. Çoğunun kronik hastalıkları bulunuyor. Maske yetersizliğinden 100 bin yaşlının hayatını kaybedebilir.”

Paris Belediye Başkan Yardımcısı bakımevleirndeki yaşlılara müdahale edemediğini açıkladı: “Bakımevlerindeki yaşlıların ailelerini tekrar görmeleri imkânsız. Bu yaygın bir dram. Elimizden geleni yapıyor, acil yardım çağırıyoruz ancak acil gelmiyorum yapamam diyor ve hastalar odalarında yapayalnız kalarak ölüyor.”

TIKLAYIN- Covid-19 Bahane, İzleniyoruz

İrlanda: 86 bakımevinde COvid-19 pozitif vakası bulunuyor. Sadece hafta sonunda yeni 40 vakanın yaşanması üzerine enfeksiyon kontrol ekipleri günde iki kez çalışanlarda sıcaklık taraması yapıyor. Yetkililer bakımevlerine 72 milyon Euro mali yardım dahil her türlü önlemin alınacağını açıkladı.

İsveç: Başkent Stockholm’de ölenlerin yüzde 30’u huzurevlerindeki yaşlılardan oluşuyor. 23 bölgenin 15’indeki huzurevlerinde virüs yaygın. iki bölgedeki huzurevlerinde Kovid- 19 bölümleri oluşturuldu. 5 bölgede konteynerlerle morg kapasitesinin arttırıldı. Halk Sağlığı Kurumu temmuz ayına kadar huzurevi ziyaretlerini yasakladı.

Sağlıktaki özelleştirmeyle birlikte huzurevleri ve ev yardım hizmetlerinin büyük çoğunluğunun özel şirketlere devredildiği ülkede yaşlıların bakımından sorumlu bir şirketin eski sorumlusu“Huzurevleri personelinin çalışma koşullarının salgının yaygınlaşmasına neden oluyor. Personel saat ücretiyle çalışıyor. Personelin eğitimi çok kötü.  Koruyucu ekipmanları yok. Hastalık ödentisi hakları da bulunmuyor. Öksürdükleri zaman evde kalamıyor” dedi.

Almanya: 11 bin 700  yaşlı kurumunda ciddi tedbirlere rağmen ölümlerin önüne geçilemiyor. Savcılık, Wolfsburg’da 160 yaşlının yaşadığı bakımevinde 29 yaşlı ölünce, ihmal sebebiyle soruşturma açtı.

Belçika: 3 bin 19 Covid-19 ölümün 1198’i huzurevlerindeki yaşlılar.

İspanya: Bir hemşirenin “Hastanelerde yer yok. Hastalara evlerinde kalmalarını ve kendilerini izole etmelerini istiyoruz. En az 500 bin kişinin evlerinde bu hastalıkla mücadele ettiğini tahmin ediyoruz. Evlerinde hayatını kaybeden kaç kişi olduğunu bilmiyoruz” diyor. Ordu mebsuplarının bakımevlerine  dezenfekte için gittiğinde yataklarında ölü ve terk edilmiş insanlar bulduğu da haberlerde yer aldı.

İtalya: Bakımevlerinde virüs kaynaklı ölümler üzerine Meclis soruşturması açıldı. Yüksek Sağlık Enstitüsü 1 Şubat itibarıyla çoğu Milano ve Lombardiya’da olmak üzere bakımevlerinde 3 bin 859 kişinin öldüğü, hastane yataklarını boşaltmak amacıyla, en az 2 bin yaşlının huzurevlerine geri gönderilerek ölüme terk edildiğini açıkladı.

İtalya Sağlık Bakanlığı 630 yataklı Trivulzio huzurevindeki  olağan dışı ölümler nedeniyle harekete geçti. Bakımevlerinde kalan yaşlıların yakınları yatak sıkıntısı çeken hastanelerden az belirti gösteren korona hastalarının huzurevlerine nakil edilerek gözlem altında tutulduğu iddia ediyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in söyledikleri de dikkate değer:

“Yaşlıları koronavirüsten korumak için yıl sonuna kadar izole etmek gerekebilir.

“Aşının olmadığı koşullarda yaşlılarla olan ilişkiyi mümkün olduğunca sınırlamak zorundayız. Bunun zor olduğunu ve izolasyonun bir yük olduğunu biliyorum ama bu bir ölüm kalım meselesi disiplinli ve sabırlı olmalıyız. Çocuklar ve gençlerin yaşlılardan ve önceden sağlık sorunu olanlardan daha erken özgürlüğün tadını çıkaracaklar.”

Yazıyı bitirmeden Kanada’da sadece bir kurumda 65 yaşlının 29’unun Covid-19’dan öldüğü, Washington’de bir bakımevinde 40 yaşlının öldüğü, çalışanların da koronavirüs taşıdığı haberleri geldi. Bakımevlerinde Covid-19 pozitif vakaları ve ölümleri saklamanın ise haber değeri kalmadı sanki.

Sağlıcakla….

Not: Bu Yazı bianet.org Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın