Basında Yaşlılık

“Salgında Aile içi Şiddet Arttı!”

“Salgında Aile içi Şiddet Arttı!”

Profesör Doktor Hasan Herken, Koronavirüs döneminde insan psikolojisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Doktor Herken, “Pandemide insanlar evlerine kapandı ve aile içi şiddette ciddi artışlar oldu” dedi.

İlk olarak Çin’de görülen ve daha sonra tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs sadece ekonomik alanlarda etkili olmadı. Toplum ve insan psikolojisini de derinden etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Hasan Herken, Pandemi döneminde inanların evlerinden çıkmadığını ve aile içi şiddette ciddi artışlar olduğunu söyledi. Ayıca Prof. Dr. Herken, salgının insanların ev alma tercihlerini daha değiştirdiğinin altını çizdi.

“SORUNLAR KARŞILAŞMAYARAK ÖTELENİYORDU”

Pandemi sürecinde insan psikolojisini değiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Herken, “Pandemi süreci insanları evlerine kapattı. Biz toplum olarak birbirine yakın, sarılan, öpüşen, koklaşan, el ele tutuşan bir toplumuz. Pandemi süreci bunu engelledi. İnsanlar aylarca evlerinden çıkmadı, çıksa da çok az çıktı ve bu dönemde aile içi şiddette de ciddi artışlar oldu. Aileler belki yıllar sonra ilk defa ve mecburen ailesiyle, kardeşleriyle, anne ve babalarıyla bir arada oldular. Sorunlar karşılaşmayarak öteleniyordu. Salgın sonrası herkes yüz yüze geldi. Bu büyük bir stresi de beraberinde getirdi. Tabi bu durumu olumlu yaşayanlar mutlaka oldu. Bence bu oran yüzde 20’yi bulmaz” dedi.

“YATAY MİMARİYE GEÇİŞLER YAŞANIYOR”

İnsanların ev almadaki bakış açılarının da bu pandemi sürecinde değiştiğini söyleyen Herken, “Pandemi döneminde strese sebep olan etkenlerden biri de evlerin mimari yapısıdır. Birçok evin balkonu yok. Balkonun bir mimaride ne kadar önemli olduğunu bu süreçte anlamış olduk. İnsanlar için bir hava alma yeri olarak kullanıldı balkonlar. İnsanlar balkonlarını kapatarak evlerin içine almıştı, şimdi ise buna gerek olmadığını fark etti. Dikey mimari son 50 ile 100 yıl arasında gelişen bir kavram. Bizim geleneklerimiz yatay mimariye uygundu, dikey mimariye pek uygun değildi. Şimdi ise ekonomik durumları olan yatay mimariye geçiş yapıyorlar. Bu salgın insanların ev tercihlerini dahi etkiledi” ifadelerinde bulundu.

“KORONANIN MAĞDURLARI SUÇLANDI”

Kuralların uyulması gerektiğinin altını çizen Psikiyatr Hasan Herken, “Hastalığın daha da artmaması ve tamamen bitirilmesi için uygulanan kuralların disiplinli bir şekilde uygulanması gerekiyor. Bunlar maske kullanımı, temizlik ve sosyal mesafe. Başka elimizde bir şey gelmiyor. Ekonomik koşullardan dolayı tekrar bir sokağa çıkma yasağını uzak görüyorum. Okullar açılabilir ancak tekrar bir sokağa çıkma yasağı söz konusu değildir. Artık sadece ileri yaşlılar riskli değil. Dünyada ve Türkiye’de genç ve orta yaşlı insanların ölüm oranlarında da artışlar görüldü. Bir dönem ileri yaşlı insanlar ve koronanın mağdurları virüsün sorumlusu gibi suçlandılar. Ancak bu düşünde az da olsa yıkıldı” diye sözlerini tamamladı.

Not: Bu Yazı horozmedya.com Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın