Basında Yaşlılık

Korona hakkında iyi düşünmüyoruz: Yüzde 84 ikinci dalga bekliyor

Korona hakkında iyi düşünmüyoruz: Yüzde 84 ikinci dalga bekliyor

Araştırma korona virüsü salgını ile ilgili şimdiye kadar yaptığı dört araştırmanın sonuçlarını karşılaştırmalı olarak paylaştı. 29 Haziran-2 Temmuz arasında 81 ilden 15 yaş üzeri 2025 kişinin katılımı ile yapılan son araştırmaya göre vaka sayılarındaki artış insanların korona virüsüne yakalanmaktan korkma oranını etkilemedi. Son 3 araştırmada oranlar yaklaşık olarak aynı kaldı. Araştırma sonuçlarına göre her 5 kişiden 4’ü korona virüsüne yakalanmaktan korkuyor.

Korona virüsü hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten kişilerin oranı da değişiklik göstermedi. İlginç noktalardan biri yüzde 3 de olsa bir kesimin korona virüsüne ilişkin halen yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtmesi oldu.

Ankete göre her 10 kişiden yaklaşık 9’u korona virüsünü ülkemiz için tehdit olarak görüyor. Korona virüsünün bir aydan kısa sürede kontrol altına alınacağını düşünenlerin oranı son 2 ay içinde yaklaşık olarak aynı kaldı. En belirgin fark salgının birkaç ay içinde kontrol altına alınacağını düşünenlerin, ağırlıklı olarak 6 aydan daha uzun bir süreye kayması oldu. Son durumda katılımcıların yarısından fazlası salgının kontrol altına alınabileceği sürenin 6 aydan daha uzun olduğunu düşünüyor.

Araştırmaya katılanların yaklaşık yarısı tedavilerin yeterli olduğunu düşünüyor. Normalleşme süreciyle beraber evde kalanların sayısı ciddi oranlarda değişti. Sokağa çıkma yasaklarının kalkmasıyla beraber hiç evden çıkmayanların oranı yüzde 25’ten yüzde 5’e geriledi.

İşyerlerinin tekrar açılmaya başlaması ve evden çalışma uygulamalarının azaltılmasıyla beraber iş nedeniyle evden çıkmak zorunda olanların sayısı 2 katına çıktı ve yüzde 28’e ulaştı. Önceki araştırmada normal gündelik hayatına devam edenlerin oranı yüzde 0,5 iken normalleşme süreciyle beraber bu oran yüzde 6 oldu.

Genel sokağa çıkma yasağına destek zaman geçtikçe azaldı. Son araştırmada genel sokağa çıkma yasağını destekleyenlerin oranı 2 kişiden 1’inden az fazla.

Haftasonu sokağa çıkma yasağına yaklaşımda çok büyük farklılıklar oldu. 30 Nisan’daki araştırmada yasağı destekleyenlerin oranı yüzde 83 iken, son araştırmada oran yüzde 43’e düştü. Kararsızların oranı ise 2 katından daha fazla arttı.

Her 2 kişiden 1’i Kurban Bayramı’nda kimseyi ziyaret etmeyeceğini belirtirken her zamanki ziyaretlerini yapacağını belirtenlerin oranı 25 kişide 1 olarak çıktı. Sadece en yakınlarını ziyaret edeceklerin oranı ise yaklaşık olarak her 5 kişiden 2’si. Ramazan Bayramı’na ilişkin yapılan araştırma sonuçlarına kıyasla ziyaret gerçekleştirmeyi düşünenlerin genel oranında artış gözlemleniyor.

Araştırmaya katılan her 10 kişiden 7’si Kurban Bayramı süresince genel sokağa çıkma yasağı olması gerektiğini düşünüyor.

Her 10 kişiden 9’u Türkiye ekonomisinin salgından olumsuz etkilendiğini belirtti. Salgınla ilgili alınan önlemlerden biri, bazı işyerlerinin karantina sürecinde kapatılması oldu. Ayrıca insanlar tasarrufa yöneldiği için bundan etkilenen işletmeler de oldu.

Katılımcıların yüzde 81’i önümüzdeki 1 senelik süreçte kendisinin işsiz kalma riskinin arttığını düşünüyor. Türkiye genelinde işsizliğin artacağını düşünenlerin oranı da yüzde 86. Bunun yanı sıra yüzde 5’lik bir kesim Türkiye genelinde işsizliğin azalacağı yönünde görüş belirtti. Araştırmaya katılan her 5 kişiden 3’ü korona virüsünden dolayı etrafında işsiz kalan biri olduğunu belirtti.

Haziran ayında başlayan normalleşme sürecine kadar olan dönemde çalıştığını belirtenler arasında, her 2 kişiden 1’i tam zamanlı iş yerine giderek çalıştığını belirtti. Çalışanlar arasında evden işe devam etme oranı ise her 5 kişiden 1’i olarak çıktı.

Eski hayatımıza geri dönmeye çalışırken vaka sayılarının 2. kez zirve yapabileceğini öngörenlerin oranı yüzde 84. Bu sonuca bakarak toplum genelinde salgının 2. dalgasının beklendiği görülüyor. Salgında olası 2. dalga riskine karşı yeterli önlem alındığını düşünenlerin oranı her 4 kişiden 1’i. Her 4 kişiden 2’si ise bu riske karşı yeterli önlem alınmadığını düşünüyor. Geri kalanlar ise bu konuda kararsız.

Her 5 kişiden 3’ü sabun, 1’i ise kolonya tercih ediyor. Sabun ve kolonya arkasından ise dezenfektan geliyor. Talebin artmasıyla birlikte özellikle bazı hijyen malzemelerinde fiyatın hızlı artması araştırma sonuçlarına da yansıdı. Hijyen malzemelerini pahalı bulanların oranı yüzde 82. Katılımcıların yüzde 63’ü en pahalı hijyen malzemesi olarak dezenfektanı görüyor. Bunu yüzde 27’lik oranla kolonya takip ediyor.

Aşının Türkiye’de bulunmasına olan inanç bir önceki araştırmaya göre azaldı. Aşının Türkiye’de bulunacağını düşünenlerin oranı yüzde 56’dan yüzde 37’ye düşmüş durumda. Aşının bulunması halinde kendine yaptırmayı düşünen kişilerin oranında önceki araştırmaya göre değişiklik görünmüyor. Yaklaşık olarak 2 kişiden 1’i aşıyı yaptıracağını belirtiyor. Her 10 kişiden 7’si bu salgına benzer şekilde başka virüs salgınlarının gelecekte olabileceğini düşünüyor. Kalanların tamamına yakını ise kararsızlardan oluşuyor.

Araştırma sonuçlarına göre lise ve üniversite sınavlarının ertelenmemesini destekleyenlerin oranı yüzde 37, bu karara katılmayanların oranı ise yüzde 46 olarak çıktı. Kalanlar ise kararsız olduklarını belirtti. Sınav günlerinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kararını doğru bulanların oranı yüzde 84 olurken, bu karara karşı olanlar ise yüzde 12 oldu.

Salgın sürecinde her 2 kişiden 1’i dizi ve filmlerle vakit geçirirken her 3 kişiden 1’i de kendini yemek yapmaya verdi. Yine yaklaşık 3’te 1’lik bir kesim kendini kitap okumaya vermiş durumda. Aile içi ilişkilerinin olumlu etkilendiğini söyleyenlerin oranında biraz düşme oldu ve yüzde 13 olarak ortaya çıktı. Olumsuz etkilenenlerde ise biraz artış var: Yüzde 27… (HABER MERKEZİ)

Not: Bu Yazı gazeteduvar.com.tr Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın