Basında Yaşlılık

Koronavirüs ve Diş Sağlığı

Koronavirüs ve Diş Sağlığı

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de yayılmaya devam eden Koronavirüs, ağız, burun ve göz kanalıyla bulaşır. Bu nedenle özellikle bu karantina günlerinde ağız diş sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz. Çünkü dişlerimizde meydana gelecek bir çürüme veya ağrı sonucunda evden çıkmamız gerekecek, bu da virüsün evimize ve çevremize bulaşmasına sebep olabilecektir. Bu günlerde yapılacaklar:

  • Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız. Fırçalama bitmeden tükürmemeliyiz.
  • Gün içinde tuzlu suyla ağız boğaz gargarası yapmalıyız.
  • Bu karantina günlerinde günde 1-2 kez mümkünse alkollü gargaralar ile gargara yapmalıyız.
  • Diş fırçalarını düzenli olarak değiştirmeliyiz.
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz. Asitli yiyecek ve içecekler kullanmamalıyız. Kalsiyum, fosfor, A, C ve D vitamini açısından zengin besinleri tercih etmeliyiz (maydonoz, kivi, süt ve süt ürünler, balık, yeşil çay vb. gibi)

Karantina günlerinin üzerimizde yarattığı hastalık psikolojisi, temizlik obsesyonu, sosyal baskı, ekonomik belirsizlik gibi durumlar stresimizin yükselmesine sebep olur. Stresimiz yükselince de bruksizm (diş sıkma/gıcırdatma) vakalarında patlama yaşanır. Bruksizm hastaları kontrolsüz biçimde dişlerini sıktıkları için dişlerde, dolgularda, kaplamalarda kırılmalara sebep olur. Ayrıca eklemlerde de fazla basınçtan ağrılar başlar. Bu durum beslenmeyi etkiler. Çünkü ağzını açarken ağrı yaşanabilir. Bu da bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler. Bu durumda sağlıklı uyku çok önemlidir. Stresi azaltmak için günlük egzersizler yapılabilir. Çok zor durumlarda kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir.

Tüm bu önlemler hem rutinde bizi diş ve dişeti hastalıklarından korur hem de Covid-19’un en önemli bulaşma yollarından biri olan ağızın virüslere açık olmasının önüne geçer.

Bu günlerde temel ihtiyaçlar haricinde evden dışarı çıkılmamalıdır. Eğer diş rahatsızlığınız acil değilse mutlaka 1,5-2 ay ertelenmelidir. Bu süreci bilinçli bir şekilde yöneterek sağlıklı günlere geri dönebiliriz.

Not: Bu Yazı saglikdefteri.net Sitesinde Yayınlanmaktadır.

Listeye geri dön

İlgili Mesajlar

Bir cevap yazın